Annak, aki magyarként először látogat ki az IDS-re, sokkolóan hathat a több százezer látogató, a nagyobb bevásárlóközpont méretű helyszín és a milliónyi termék, amelyet a világ minden tájáról érkező kiállítók kínálnak. Ami a korábbi évekhez képest a legnagyobb változás, az az értékesítés teljes hiánya. A nagyobb és a kisebb márkák is csak bemutatni szerették volna a legújabb termékeiket, fejlesztéseiket. Volt olyan kiállító, aki a szabadalmát szerette volna eladni úgy, hogy terméket nem is gyártott hozzá!

 

Egész idő alatt egyetlen szórólapossal találkoztunk, aki a Távol-Keleti fogászati szakkiállítást próbálta ilyen módon népszerűsíteni – inkább kevesebb, mint több sikerrel. Szórólapok helyett volt viszont rengeteg gyönyörűen kivitelezett stand, katalógus és demó videó. Az esztétikai részlegen kihangosított fogorvosok tartottak mini kurzusokat az érdeklődőknek. Egy helyen szinkronúszó lány szórakoztatta a közönséget (élőben, a sebtiben felállított minimedencében).

 


Milyen újdonságokat láttunk?

  • Kijött a 3D nyomtatók új generációja, a DentalWingsé például már lézerrel távolítja el a fogról a felesleget.
  • Az Exocad egy implantátum pozíciót meghatározó programot mutatott be a nagyközönségnek, amely jó szolgálatot tehet fúrósablon tervezésnél.
  • Új gépek és anyagok jelentek meg a frézpiacon, az Ivoclar a fogorvosoknak szánt vödör méretű faragógépektől a nagyobb laboroknak alkalmas monstrumokig már a teljes palettát lefedi.
  • A 3Shape a kisebb és közepes méretű laboroknak szánt szkennereit mutatta be. Sajnos nem sikerült megnyernünk a 2017-es újdonságot, az E1 szkennert , de legalább az email adatbázisukba bekerültünk.
  • Az iMes iCore-nál robotkar pakolta a gépekbe a tömböket, de a látványelemek mellett a termékpalettájukat is bővítették.
  • Szinte minden cirkon standon láttunk új rétegeiben színezett tömböket, így anatomikus cirkon koronánál nem kell festeni sem a szinterezés előtt, sem után, hiszen már benne van az él és a dentin is a tömbben.
  • A Datron cég egy olyan hibrid megoldást kínált, amely ötvözi a fémnyomtatás anyagtakarékos technikáját a CNC-k által nyújtott precizitással.

 
Természetesen sok magyar látogatóval, kereskedővel és kiállítóval is találkoztunk az IDS-en. A magyar Webflow cég, akik professzionális praxismenedzsmenttel foglalkoznak, is kint volt az IDS-en kiállítóként. Hruska Dávid ügyfélkapcsolati munkatárs a rendezvény után osztotta meg velünk tapasztalatait:

 

"Nagyon izgalmas kiállításon vagyunk túl. A webflow.dental 7 fővel képviselte magát az IDS-en, amit hónapok lázas készülődése előzött meg. Nagy lehetőség egy cég életében a nemzetközi piacra lépés, éppen ezért fontos volt számunkra, hogy ezt lehető legjobb formában tehessük meg. Szerencsére befektetett energiáinkat az érdeklődők sokszínűsége és pozitív hozzáállása hálálta meg. Kölnben a szakma legjavával találkozhattunk a világ minden tájáról, és volt alkalmunk kapcsolatokat építeni, amiknek kimunkálása még komolyabb elhivatottságot igényel részünkről, de készen vagyunk fejlődni és megfelelni a nemzetközi piac igényeinek is.

Természetesen örömünkre és büszkeségünkre szolgált jelenlegi partnereinkkel is találkozni az esemény során, akik nélkül nem lehettünk volna jelen. Elképesztő élmény volt látni, amikor egyik első ügyfelünk a beszélgetést félbe hagyva csatlakozott egy érdeklődőnek tartott demóhoz és mesélt arról, hogy miért szereti a webflow-t és hogyan menedzseli 5 fogászati központját rendszerünkkel. Összességében sok élménnyel gazdagodtunk. Kiállítóként először vettünk részt ezen a monumentális eseményen, amely hosszú időre ellátott minket teendőkkel. A jövőben is mindenféleképpen részt szeretnénk venni a következő IDS-en, itthon pedig Dental World-ön találkozhatnak velünk a kedves érdeklődők."